A Deutsche Bank ez év elején kiadott Imagine 2030 elnevezésű tanulmánya szerint a kriptovaluták a pénzügyi világban egy ideje kiegészítik és nem helyettesítik a fiat valutákat, ám a következő évtizedben ez drasztikusan változhat.  Ha például a GAFA egyik vállalata (Google, Apple, Facebook, Amazon) vagy a kínai társaik, a BATX (Baidu, Alibaba, Tencent, Xiaomi) legyőzi a szabályozási akadályokat, ez növeli fogja a kriptovaluták vonzerejét, felgyorsítja azok terjesztését és lehetőséget ad nekik a készpénz cseréjére.

A Deutsche Bank jóslatára nem kellett sokat várni, hiszen a Libra Association megkezdte fizetési rendszerének hivatalos engedélyezési folyamatát a FINMA-val (Swiss Financial Market Supervisory Authority), illetve módosította Fehér Könyvüket, amely tükrözi a Libra kulcsfontosságú tervezési változásait.

„A világnak megbízható és interoperábilis fizetési rendszerre van szüksége, amellyel létrejön a „pénz internete”.  A pénz globális módon történő mozgatásának ugyanolyan egyszerűnek, költséghatékonynak, de biztonságosabbnak kell lennie, mint egy üzenet elküldése vagy egy fénykép megosztása, függetlenül attól, hogy hol tartózkodunk.”

A Libra küldetése egy egyszerű, globális fizetési rendszer és pénzügyi infrastruktúra megteremtése. A Libra projekt három elemből tevődik össze:

  1. A fizetési rendszer technológiai alapja a biztonságos, skálázható és megbízható blokklánc.
  2. ALibra érmék fedezetét a pénzeszközökből és nagyon rövid lejáratú állampapírokból álló eszköz, a Libra Reserve képezi.
  3. A független Libra Association feladata pedig a fizetési rendszer fejlesztése és üzemeltetése.

Mivel a Libra a globális közönségnek szól, az alapját képező szoftver nyílt forráskódú – úgy van megtervezve, hogy képes legyen emberek milliárdjainak is kielégíteni pénzügyi szükségleteit. A rendszer célja, hogy lehetővé tegye az embereknek és a vállalkozásoknak, hogy a Libra érméket fizetési eszközként használhassák a mindennapi életben. Az okostelefonok elterjedésével egyre több ember online csatlakozása biztosított, így bárki hozzáférhet a Libra fizetési rendszeréhez, ezért használták a rendszer alapjaként a blokklánc technológiát, amely biztosítja a skálázhatóságot, a biztonságot, a tárolási és átviteli hatékonyságot, valamint a jövőbeli adaptálhatóságot.

A Libra érméket sok helyen el kell fogadtatni, hogy könnyen hozzáférhető legyen azok számára, akik használni akarják.  Az embereknek biztosaknak kell lenniük abban, hogy használhatják a Libra érméket és értékük idővel viszonylag stabil marad.  Ennek megvalósítása érdekében minden egyes valuta stabil érmét 1:1 arányban támogatják az ún. Tartalékból, amely készpénzből vagy annak egyenértékeiből, valamint a vonatkozó valutában denominált nagyon rövid lejáratú állampapírokból áll.

A Libra Association, melynek központja a svájci Genfben található, földrajzilag elosztott, különféle vállalkozásokból és nonprofit szervezetekből áll. Attól függetlenül, hogy a Facebook csapatai kulcsszerepet játszottak a Libra Association és a Libra létrehozásában, nincsenek különleges jogaik a szervezeten belül.  2019. október 14-én a kezdeti társulási tagok aláírták a társulási chartát.  Ez a Társulási Tanács formalizálását jelentette, amely tagszervezetenként egy képviselőből áll.  A működés ezen formájának a célja annak biztosítása, hogy minden képviselő ugyanazokkal a kiváltságokkal és kötelezettségekkel rendelkezzen, mint bármelyik másik tag.  Ezenkívül egy öttagú igazgatótanács felel a szervezet napi irányításáért és képviseletéért.

A szervezet célja elsősorban a bevezetéshez szükséges társadalmi támogatás megszerzése, másodsorban pedig a Libra hálózat működési keretrendszerének biztosítása, az irányítást érintő döntéshozatal összehangolása, továbbá a Libra működésének és fejlődésének felügyelete, amely garantálja a biztonságos szolgáltatás nyújtását.