A Blockchain iránti érdeklődés elsősorban a Bitcoin megjelenésének és növekvő népszerűségének volt köszönhető. A Bicoin, mint első virtuális pénzügyi eszköz Satoshi Nakamoto nevéhez kötődik és az általa 2008-ban javasolt peer-to-peer (azaz a közvetlen közvetítők nélküli fizetés) elektronikus pénzrendszeren alapul. Számos kutató és gazdasági szakember tanulmányozza a témát világszerte, hiszen egy olyan technológiáról van szó, amely képes a társadalmi és gazdasági rendszereink alapjainak átalakítására. Mégis az emberek részéről nagyon megosztott a technológiához való hozzáállás.

A technológiát gyakran félreértik, sok félrevezető információ, és indokolatlan jövőbeli előrejelzés jellemzi, ezért érdemes és fontos a technológia világos és jól tájékozott perspektívájának és valószínűsíthető összefüggéseinek kialakítása. Egy dolgot fontos tisztázni: a technológia és a kriptovaluta, mint virtuális pénzeszköz nem azonos fogalmak. A virtuális pénzügyi eszközök „csupán” a technológia egyik felhasználási területe.

Az „új internet” vagy „bizalmi internet” vagy „érték internet” kifejezések használatával egyes szerzők azt állítják, hogy a blockchain technológia a világháló létrehozása óta a legforradalmibb technológia.